News details

Young MD Summit
18.03.16

Geslaagde eerste Summit over carrièrekansen van artsen in de farmaceutische industrie

Gisteren ging in de faculteit geneeskunde de Young MD Summit door. Het gezamelijk initiatief van HR One Group en de Faculteit Geneeskunde aan de KULeuven wil studenten geneeskunde informeren over de carrièremogelijkheden in de farmaceutische industrie. Een panel artsen die in de industrie werken, kwam daarover getuigen. “Nee, dit is geen overstap naar de ‘dark side’”, klonk het unaniem. Vice-decaan Jan Eggermont leidde het debat in goede banen.

Onbekend is onbemind. Studenten geneeskunde zijn niet op de hoogte van andere carrièremogelijkheden dan de traditionele artsen- en ziekenhuisloopbaan. Toch is de vraag naar artsen vanuit de farmaceutische industrie groot. Praktijkervaring met patiënten en de kennis van de impact van geneesmiddelen op het menselijk lichaam, zijn maar enkele voorbeelden van troeven die dokters in handen hebben.

Artsen kunnen in de farmasector ondermeer terecht in domeinen als medical affairs (wetenschappelijke ondersteuning & coaching voor producten die op de markt zijn), regulatory affairs (het voorbereiden van dossiers voor goedkeuring door de autoriteiten) en clinical development (alles wat met studies te maken heeft). Maar ook een meer sales- of marketinggeörienteerde functie is een mogelijkheid.

De panelleden waren het eens over de beweegredenen om voor een job in de industrie te kiezen: de samenwerking met collega’s van verschillende achtergronden, de gevarieerde carrière (verschillende panelleden waren beducht voor de routine in het artstenbestaan) en het internationaal karakter van de farmasector. Ook het feit dat je binnen de bedrijfsstructuren tal van mogelijkheden krijgt (via coaching en opleiding) om je skills bij te spijkeren, vonden de panelleden een pluspunt.

Gevraagd naar de work-life balans in de industrie, was het antwoord genuanceerd. Er wordt even hard gewerkt, maar de farmaceutische industrie biedt meer flexibiliteit, wat de levenskwaliteit ten goede komt.

Is het dan allemaal rozengeur en maneschijn? Vanzelfsprekend niet. De farma-industrie is een zeer competitieve omgeving. Maar uiteindelijk biedt deze industrie veel mogelijkheden, zowel voor entry-level jobs als voor artsen die later in hun loopbaan overstappen.

De Young MD Summit was alvast een eerste en geslaagde aanzet om studenten geneeskunde een inzicht te geven in de jobmogelijkheden die de farmceutische industrie biedt. Wordt vervolgd.

 

 

HOW WE CAN HELP

Feel free to
drop in for a coffee.